En inblick i ekonomiavdelningen

Eftersom jag ska lämna över ekonomiansvaret till Katrine Drevon när jag lämnar Harar så har jag redan nu börjat ha lite lektioner med henne. Det blir en del räknande på telefonlistor och internet. Man får en väldig inblick i vilka som ringer mycket eller spenderar många timmar på internet som ekonomiansvarig. Ingen nämnd ingen glömd. Katrine är särskilt imponerad av mina kom ihåg lappar och noteringar som alltid följs till punkt och pricka. Det är ofta en liten rosa klisterlapp där noteringarna finns och där man sedan bockar av betalningarna en efter en allt eftersom de har betalat sina räkningar.

 

En räkning från telecom som betalas på kontoret efter några minuter i kö

Telefonlistan där alla skriver upp sina samtal för att göra jobbet enklare för mej.

Mina korrekta noteringar där varje siffra stämmer till punkt och pricka.

Vi hörs!


Bibelskola och uppföljning

Just nu håller Ashagre på att undervisa i bibelskolan som håller till i ett av rummen på vårt hus. Dessa elever tror vi är morgondagens pastorer, evangelister och apostlar. Flera kommer säkert att starta egna församlingar i östra Etiopien och kanske t o m i Somaliland. De är framtidens missionärer och de har bara ett fåtal veckor kvar till examinering. De är fantastiska människor med väldigt olika bakgrunder. Före detta soldater, lärare, och daglig arbetare. De har redan praktiserat evangelisation i Jijiga och där har de bett med flera personer till frälsning.

Samtidigt håller Mohammed och Erik uppföljningsmöte i vår kyrklokal. Dit kommer de nyfrälsta dyrbara människorna som för att lära sej grunderna i den kristna tron. Frälsning, dop och andedop! Det blir ofta folk andedöpta på uppföljningmötena och det är då det riktiga kristna livet börja. Det är då det börjar bli kul och spännande att vara kristen. Det är då man får kraft att göra samma gärningar som Jesus gjorde. Det är då du kan be för en döv som börjar höra. Det kristna livet blir fruktansvärt torrt och tråkigt utan Den Helige Ande. Men med Honom är det värt allting.


oromokvinna


Vi hörs!


Födelsedagsfirande!

En mycket händelserik söndag är just över och vi har varit med om det mesta idag. Det började med att vi alla stormade in på Joelles rum kl 6 i morse för att gratulera henne med en bit våffla sen igår med sylt och jordnötssmör. Därpå väntade en kraftfull predikan av Ashagre i Church of Joy om omvändelse. Det är helt basic kristendom. När man läser bibeln så ser man att det var det man predikade. Johannes döparen, Jesus själv och Petrus och gänget i apostlagärningarna. Vänd er om och låt er döpas!

På eftermiddagen tog grabbarna med sej födelsedagsbarnet på hennes första fotbolsmatch nånsin. En underhållande första halvlek följdes av ett extremt maskande Harar bira i andra. Slutresultat 1-0 till Harar mot Bonna (kaffe). Joelle gillade det nog mer än Naftalim som lyckades sova hela andra halvlek. Ett plus dock till publiken som var dubbelt så många som det brukar vara och definitivt högljuddare.

Strax efter matchen drog vi ut för att fira med att äta kött. Tanas restaurang var målet och jag tror att jag åt ett halvt kilo åtminstone. På vägen hem lossnade spaken till vårt ljus på bilen medan Mohammed hade med sej hälften bemanningen i sin bil som passade på att göra i ordning för efterfesten. Vi drog in på en bensinmack för att ordna ljuset och för att fylla några liter bensin. Bensinen var dock slut men eefter en stund lyckades dock Katrine få dit spaken till ljuset igen.

När vi anlände var vårt vardagsrum fyllt med candles, pop corn men framför allt två mycket välsmakande kakor varpå den ena hade Joelles namn spritsat på toppen. Nu är vi alla mätta och glada och trötta. Skulle gärna sova ända till tisdag morgon.

Vi hörs!


En inblick i Majas barnprogram

Efter att ha hört rykten om hur kul det är på Majas bolibompa på lördagar så bestämde jag mej idag för besöka barnkyrkan som Maja startade för knappt två månader sedan. Ca femton kids slöt upp och Maja predikade en illustrerad predikan om Noa. Naftalim gästspelade som Noa och resten av barnen var Noas familj som samlades i arken när regnet öste ner. Regnet bestod av några skopor vatten som kastades rakt på kyrkgolvet. Detta hade varit svårt att återskapa i Sverige men vårt kyrkgolv här är ett cementgolv vilket gör att det är bara bra om det får lite vatten emellanåt.

Efter dramat var det lekdags och alla möjliga bollar kastades runt. Talarstolen välte vid ett tillfälle och det var allmänt kaos som det ska vara på ett barnmöte. Fraser som är Majas kollega som ledare för barnkyrkan och även en mycket duktig tolk hade nog roligast av alla. Detta var en upplevelse som jag med varm hand kan rekommendera om du har vägarna förbi Harar någon gång.

Efter barnmötet var det dags för husförsamling. Ledaren för husförsamlingen komdock inte idag utan han var i en annan stad och kunde inte komma hem i tid. Så vi fick helt enkelt snabbt hitta ett nytt hus och jag fick predika trots att jag inte hade förberett något. Det började med att jag läste fel vers men lyckades till slut knyta ihop budskapet ändå. Flexibiltet är något en missionär måste ha tillgång till.

Självklart hade jag även här velat visa bilder på Naftalim som Noa men mobilsladden glappar ännu. Maja har lånat min riktiga kamera så jag har inga bilder därifrån heller. Ber om ursäkt för detta.

Vi hörs!


Tillbaka i öst

Så var jag och Ashagre tillbaka i Harar minst en dag tidigare än jag hade räknat med. Vi har varit grymt effektiva och vi hann med allt vi skulle förutom visumen som vi ska ansöka om vid ett senare tillfälle.
Just nu njuter jag av den ljumma Dire Dawa kvällen. Efter missad ledighet och längtan efter lite lugn och ro bestämde jag mej för att övernatta i Dire Dawa för att vara tillbaka pigg och fräsch vid lunchtid imorgon i Harar.
Harar kan p g a sin högt belägna position vara ganska kallt på kvällen men i Dire Dawa råder det tropisk ljummen kvällsvärme. Otroligt skönt!
Med mej hit har jag bara tagit med mej datorn och bibeln. Så det ska bli avkopplande att bara läsa ikväll ta en sovmorgon och se till att jag är piggare,starkare och fräschare än nånsin när jag sätter mej på bussen tillbaka till Harar.
Vi hörs!

Byrakrati i huvudstaden

Efter at ha slangt i oss en norsk viltgryta pa sondagkvallen (i bristen pa viltkott sa anvande Katrine lite valsmakande kamelkott istallet) sa satte jag mej tillsammans med etiopierna pa en buss till Addis Abeba pa mandagsmorgonen for att gora allt som star i var makt ordna visum till Tanzania sa att de kan folja med till festivalen dar i maj plus att den arliga kyrkrapporten ska lamnas in.
Efter en rekordtidig ankomst till Addis, 14:30 sa hann vi med att besoka Tanzanias ambassad redan igar. Nu jobbas det for fullt for att alla papper ska vara i ordning.
I skrivandets stund ar etiopierna och tar den nodvandiga gula febernsprutan. Mohammed har aldrig tagit en spruta i hela sitt liv eftersom han alltid har varit for radd for sprutor sa det blir kul att hora den spannande historien om hur det gick att ta sprutan i eftermiddag.
Nu borjar det bli dags for mej att ata frukost pa Kaldis Coffee som ligger har intill internetcafeet jag just nu befinner mej pa.
Vi hors!

Min privata frisör

Efter några missöden hos de etiopiska frisörerna tappade jag för några månader förtroendet för dem. Kort i nacken och mitt på huvudet, lite längre på sidorna och en alldeles för lång lugg gjorde att jag såg mer eller mindre ut som Tintin. Jag har länge försökt att stödja de lokala och anpassa mej till till etiopierna i alla lägen. Men på den här fronten är det slut med det. Numera heter mn privata frisör Katherine Romo och hon rakar mitt huvud med jämna 6 mm. Idag skalade hon av mitt hår för tredje gången och det blir bara bättre och bättre. Första gången ropade hon OJ då hon efter att ha rensat trimmern från hår glömt vilka inställningar hon hade och chansade på att det var enmillimetaren. Det slutade givatvis att hon fick raka hela mitt huvud med en mm vilka inte uppskattades av Harars befolkning. Idag har jag dock inga invändningar utan är bara väldigt tacksam till Katish. Hennes gedigna arbete har gett mej många komplimanger på stan idag.

Tyvärr blir det inga bilder idag heller då sladden fortfarande glappar.

Vi hörs!


Strömmen kommer, strömmen går

Eelpa (Ethiopian electric power corporation) är namnet på det statliga etiopiska elverket som förra året tyvärr inte lyckades försörja landet med el. Vi har hört det sägas att det exporteras el bl a till Djibouti medan man dock stängde av strömmen i hela landet på ena sidan den ena dagen och den andra sidan den andra dagen. Detta gjorde att hela Etiopien fick en bred marknad för bl a generatorer och ficklampor. Vi lät alltid datorsladden och annat som gick på batteri alltid sitta i jacket när man inte använde för att om möjligt strömmen skulle komma och man kunde ha ett fulladdat batteri igen.

Men inför det etiopiska nyåret den 11 september lovade premiärministern Melles Senawi att detta året skulle alla ha ström varje dag. Så blev det också och vi slapp att planera våra kontorsdagar efter vilken dag vi hade ström då våra datorer är en viktig del av kontorsjobbet.

Men nu är vi snart tillbaka där vi var innan nyår. Skillnaden den här gången är att strömmen försvinner mer oregelbundet och man inte vet när ska ska komma eller gå.

Som igår t ex. Då försvann strömmen strax innan kl 18 och vi trodde väl alla att den skulle komma tillbaka runt 9-10 tiden senare på kvällen men där fick vi fel. Hela natten var vi utan ström och både mobiler och datorer har varit helt utladdade, det fanns inget bröd i vår del av stan så vi åt malowa (en pannkaksliknande rätt) till frukost. Det blev inte heller något morgonkaffe vilket resulterade att jag nästan somnade om strax innan frukost.

Men vid 14-tiden idag kände vi att vi behövde göra något åt saken och därför drog vi igång generatorn för att ladda batterier av alla dess slag. Vi lät den gå en halvtimma och vad händer sen? Jo strömmen kommer tillbaka! Ett jubel gick genom huset även om strömmen bara stannade hos oss i fem minuter. Ytterligare 10 minuter senare kom den dock för att stanna. Tack Eelpa för att ni förser oss med ström ikväll. Det är så tråkigt när allt är kolsvart och folk går och lägger sej redan vid kl 20.

Här skulle det ha funnits en bild på tre stabilisatorer (strömboxar) en grenkontakt, ett par datorer, några telefoner och en uppladdningsbar ficklampa som laddades med hjälp av generatorn. Men tyvärr är det glapp i sladden så jag får inte lagt in några bilder på datorn.

Vi hörs!


Snart comeback i Tanzania

Om två månader är det festivaldags. I Tanzania, närmare bestäm i Same kommer Mission SOS att hålla fem dagars festival. Jag bestämde mej för ett par veckor sedan att istället för att åka till Sverige två dagar innan festivalen startar och höra rapporterna om frälsning, dop, befrielser och andedop så hänger jag helt enkelt med till Tanzania och är med om alltihop. Från Etiopienbasen kommer ett fem man starkt team. Samuel och Gabrielle kommer att vara där liksom våra fantastiska pastorer och medarbetare Ashagre och Mohammed och så jag.

Det är faktiskt så att jag har varit i Same tidigare. För 6 år sedan var jag där tillsammans med Linus, Mattias och Erik och byggde takstolar. Det var min allra första resa till Afrika och jag kunde väl aldrig tro att jag skulle bli så mycket i den här världsdelen som jag faktiskt blev.

Jag bor ju numera i Etiopien och Harar har stulit mitt hjärta men samtidigt ska det bli otroligt kul att komma tillbaka till en plats där man inte har varit på länge. Och desutom köra en festival där!

Här kommer ett par gamla Tanzaniabilder jag hittade djupt ner i arkivet. Håll till godo!

Tanzanianen Assar i snickarverkstaden


Ett elevhem i Same, Tanzania

Vi hörs!


7,3 KILO!

Den 1 april är min födelsedag men redan nu börjar det märkas att man snart är tjugoåtta år. Efter att vi hade varit ute på stan en stund så gick vi mot posten. Medan tjejerna gick in på posten passade jag på att gå in på elpha för att betala vår elräkning. Medan jag står där och ska betala kommer Maja in med en lapp som hon sticker i handen på mej och och tittar lite avundsjukt medan hon säger 7,3 KILO!

Jag fortsätter in på posten medan de andra har gått hem. Där fyller jag i formuläret, betalar avgiften och visar leg innan jag får mitt stora paket som mamma har sänt.

När jag sedan kommer hem så är det självklart Maja som öppnar dörren och nu med en ännu bestämdare blick. Hon brister sedan ut;  –Du måste bjuda nu! Jag skrattar och säger att jag kanske ska vänta tills födelsedagen medan jag sniker mej in på mitt rum. Men där öppnar jag paketen som innehåller alla bonusar en missionär kan önska sej. Choklad, lösgodis, fotbollsmagasin, Kalle Anka, fishermans friend, kaviar, räkost, majonnäs och hembakta kakor.

Jag smyger försiktigt till Katish rum, där också Maja för tillfället har sin boning då hon för en månad har lånat ut sitt rum till den gästande Joelle. Helt plötsligt mjuknar tjejerna när de får smaka på mammas hembakta kakor. Majas bestämda blick är ljusår borta och det är svårt att tänka sej att det är samma person. Även Katish och Joelle njöt kungligt av kakorna och tackar mamma Siw i Sverige.


Spännande!

Oj vad mycket gott!
Vi hörs!


Fågelsnaran

Idag visade ännu en gång vår vakt Teshome Lemessa prov på sin kreativitet och uppfinningsrikedom. Det mynnade idag ut i en fågelfälla. Katrines råttfällor som strategisk är utplacerade i vårt förråd har sedan i julas otroligt nog inte fångat en enda gnagare. Teshome som började bli trött på att vår diskbänk där det varje kväll lämnas lite kvarvarande rester sen gårdagen servar som frukostbord åt ett dussintal fåglar varje morgon och därför bestämde han sej för att göra något åt saken. Han tog helt enkelt med en råttfälla och placerade den i pop cornkorgen som innehöll lite rester sen igår. Några av oss tittade spänt på när fåglarna åt ur kastrullerna runt fällan och vi undrade om det skulle bli någon fångst. Detta var dagens morgonunderhållning medan solen steg upp och började värma upp Harars gamla vackra stad. Men eftersom ingen fågel fastnade lade han istället upp fällan på taket fastbundet i ett snöre. Den glömdes sedan av för några minuter tills vi plötsligt hörde ljudet av fällan som snart slog i backen med en liten vacker blå fågel som hade fastnat med ena benet. Detta fick givetvis mycket blandade reaktioner bland oss på huset. En sak är dock säker. Teshome lär inte göra om det igen.

Den förödande fågelfällan

Teshomes luriga leende innan fångsten

Den stackars fågeln som fick benet kapat. Han flög dock iväg senare

Vi hörs!


Baseboll!

Med många olika kulturer på plats i Harar så finns det ju gott om tillfällen att dela med sej av det mesta när det gäller t ex mat, språk och sport. Idag fick den vanliga fotbollen och basketbollen lämna företräde för basebollen. Med två amerikaner på plats så måste man ju passa på att lära sej nåt annorlunda för oss européer. Det blev aldrig en hel match utan vi stod mest i en ganska stor ring och kastade den stenhårda bollen som vi fångade med de grymt stora wilsonhandskarna.
Runt oss stod en stor skara barn som inte hade en aning om hur hård bollen är och därför inte brydde sej om att hålla ett behörigt säkerhetsavstånd.
Efter en stund blir man ganska mör i kastarmen men det är ändå värt känslan man får av att fånga en stenhård boll på rätt sätt utan att det känns i handen eller fingrarna.
Joelle imponerade genom att kasta och fånga med fel hand. Hon är nämligen vänsterhänt och bristen på högerhandskar innebar helt enkelt att hon fick byta hand.
Jag skulle gärna lagt upp lite bilder men kameran var inte med denna dag.
Rättelse: Joelle stavas J-O-E-L-L-E och inget annat som du kanske har läst i ett tidigare inlägg.
Vi hörs!


På äventyr i oromolandsbygden

Igår var en dag då jag hade massor av tid och äventyrslustan spirade inom mej. Jag ville upptäcka något nytt, se nåt annat, träffa nya folk. Så jag började gå. Stannade upp och frågade Den Helige Ande vart jag skulle gå och fortsatte sedan att gå. Ut på landsbygden, ut på grusvägen uppför backen mellan katfälten. Här finns bara oromofolk!

En kille frågar mej vart jag ska men jag har inget bra svar. Jag promenerar bara. -Vad finns där borta? frågar jag. –Kat svarar han. –Inget annat? –Berg och sten. Men han missade det viktigaste av allt. Folk, där finns massor av folk.

Ett tjugotal barn följer nyfiket efter. Några oromotjejer kommer bärande med sina ägodelar antingen på huvet eller fastknutna på ryggen. Två män står och gräver i sina katplantage. Jag ser hela Jugol, Harars gamla stad från en vinkel jag aldrig tidigare har sett, det är mycket vackert.

Jag kan inte mycket oromiffa förutom lite hälsningsfraser som visserligen är väldigt uppskattat. Men en liten kille kan bra amharinja så han får tolka mej. Jag har en intressant konversation med 8 personer där varken jag eller dem förstår allt som sägs. Men kul hade vi. Och jag kommer att komma tillbaka till dem.

Oromofolket är muslimer men saknar ofta korankunskap utan lever ofta vad de själva har hört genom generationerna. Vi har massor med oromo väldigt nära oss här i Harar och vi drömmer om att Gud ska göra stora saker bland det folket.


Mitt missionärshjärta

De senaste dagarna har mitt missionärshjärta slagit hårdare än på länge. Det har verkligen gått upp för mej att ju enklare och simplare vi lever desto lyckligare blir åtminstone jag. Jag bryr mej inte om en god stek på en fin västerländsk restaurang i Addis Abeba eller en god frukost på Kaldis Coffé. Nej ge mej lite oromomjölk med aska i. Eller ljummen kamelmjölk från somalierna. Jag funderar på att sova över hos Melles en natt där han ligger på sin madrass på golvet. Madrassen är det enda han äger förutom några papper där han har skrivit upp lite bibelord som han har satt upp på väggen. Jo han har ju sin bibel också. Och den läser han regelbundet. Låt mej få sova hos honom en natt så jag bättre kan förstå hur han lever. Ge mej lite smuts under naglarna! Ge mej ett läckande tak så att jag kommer närmare folket. Lite mer insekter och kackerlackor. Jag menar det verkligen. Det är de mest kaotiska stunderna man kommer ihåg och det är då gemenskapen är som starkast. Låt det inte bli för lyxigt för då blir jag så slapp. Ge mej lite utmaningar! Ge mej lite spänning! Ge mej lite onådda folk som aldrig har hört talas om Jesus!

De fattiga besökarna i julas

Vi hörs!


Amerikanskt besök i Harar

Det ena besöket avlöser det andra på vårt teamhus i Harar. Gunnar har inte hunnit lämna oss för att åka tillbaka till Bulgarien förrän Euell har landat i Etiopien. Euell är Gabrielles bästa vän och mer än så vet jag inte om henne mer än att hon senast kom från Indien. Stavningen på hennes namn är jag också väldigt osäker på. Hon ska stanna här en månad så då lär jag veta mer. Har du också vägarna förbi Harar så är det bara att titta in. Vi bor på kebele 10 ganska nära Hirut restaurang.

Som introduktion för Euell och som avslutning för Gunnar blev det givetvis den obligatoriska hyenamatningen. Här kommer lite bilder.

Vi hörs!


Sköna söndag

Trots att det hålls en stor konferens på Harars fotbollsstadion och vi kanske inte trodde på att det skulle komma väldigt mycket folk till vårt söndagsmöte så dök det ändå upp 40 personer som får anses som klart godkänt. Två personer kom fram på Mohammeds frälsningsinbjudan och en tredje person kom också fram men han blev egentligen frälst redan i fredags på en husförsamling.

Church of Joymötet fortsatte sedan i sann SOS-anda med fartfyllda draman, vild lovsång och mycket jubel. På eftermiddagen besökte några av oss den stora konferensen och vi överraskades av ett mycket kreativt och traditionellt sett att lovsjunga på. Gamla instrument, stora trummor och basuner tillsammans med en stor kör körde ett mycket speciellt nummer som var spännande och mycket intressant. Dock avslutades besöket där då några av oss lämnade innan ännu ett rejält regnväder drog in över Harars stad.

Vi hörs!


Den globala nedkylningen!

De senaste åren har man oroat sej för den globala uppvärmningen. Det har debatterats hit och dit och man har anklagat olika länder för att vara de värsta bovarna. Det har anordnats klimatkonferenser i Köpenhamn med så gott som hela världen representerad för att få ordning på våra miljöproblem och kanske få vårt ozonskikt att bli starkare igen.

Men ärligt talat! Är det inte den globala nedkylningen vi ska försöka få bukt med istället? Någon uppvärmning är jag inte det minsta orolig för, jag hade snarare önskat att det var lite varmare även om det är så att jag faktiskt bor i Etiopien.

Från Sverige hör vi ständigt rapporter om snökaos, inställda flyg och tåg. Samma sak i USA där folk inte kom hem till sina släktingar i julas. Själva borde vi ha det som varmast just nu. Torrt och stekande sol. Ingenting verkar stämma längre. Det borde inte vara tal om någon regnperiod nu. Men i sanningen namn har jag nog aldrig sett så mycket regn i hela mitt liv. Det regnar på morgonen. Det regnar på kvällen. Det vräker ner på natten och på eftermiddagen. Just nu smattrar det så där mysigt mot plåttaket som gör att man tror att det regnar mycket mer än det verkligen gör. När det regnar i Afrika så regnar det rejält. Det spolar med sej allt som kommer ivägen och det tar flera dagar innan det torkar upp. Stan blir folktom på två minuter så fort det kommer några droppar och man glömmer genast sina möten.  Jobb och skola får vänta tills regnet är över. Låt oss få lite värme igen! Jag saknar den!


Är man ute vid fel tillfälle finns risken att det kan se ut så här

Vi hörs!


Ännu ett norgebesök

Igår fick vi ännu ett norgebesök till Etiopien. Det är Gunnar André Lund som till vardags håller till på Mission SOS bas i Bulgarien. Och vilken introduktion av Etiopien han fick.

Vid tiotiden på förmiddagen fick jag ett sms av Samuel där det stod ”ring mej” och jag tror jag vet vad det handlar om. Han och Gab har tillbringat några dagar i Dire Dawa och de passade på att plocka upp Gunnar i Dire för att åka tillsammans med peugoten till Harar. Men mycket riktigt som jag anade på Samuels kryptiska meddelande så har bilen ännu en gång stannat. Vilket innebar att jag fick låna lite specialverktyg av verkstaden här intill för att sedan bege mej västerut med minibuss.

När jag anländer är det inga sura miner utan vi tror att bilen kommer att starta igen som så många gånger förr. Tändstiften rengjordes och mycket riktigt startar bilen. Vi stänger av den och andra gången så startar den inte längre. En stor grupp från lokalbefolkningen börjar snart samlas intresserat runt bilen ochen hel del experter är säkra på vad som är fel. En säger förgasaren, en anna tändstiften som dock byttes bara för en månad sedan, en annan gör rent fördelardosan åt oss. Till slut hittar vi en kabel för att en skruv har lossnat varpå en kabel har tappat kontakten. Vi fick ett mycket bra tips av en kille. ”Kör till Harar, ställ bilen på ett compound och kör inte mer med den”. Gunnar fick sej i alla fall ett äventyr och ett varmt välkomnande till Harar.

Inga sura miner, den startar alltid efter en stund

Lite nyfikna barn som tittar in genom fönstret

Vi hörs!


Ett stort renoveringsobjekt!

Vårt hus som vi hyr håller sakta men säkert på att förfalla och det behövs ständigt repareras lite här och var. Vår hyresvärd Mahir hävdar att allt är nytt men det är en sanning med modifikation. En del tak läcker, från andra ramlar det ner småbitar av färg, häromdagen rasade den ståltrådsfästa stuprännan ner p g a att det var för mycket vatten i den, rören till handfaten läckte förra veckan efter att den förra rörläggaren hade gjort ett kvalificerat fuskjobb och i kökstaket finns ett stort hål efter en råtta som åt upp våra tomater i söndags. Listan kan göras mycket längre men om jag fortsätter nu så är risken att detta blogginlägget får en alltför negativ klang.

Men som ni förstår så är ju en del praktiskt kunnande en viktig del i ett sånt här team och det skulle vara bra att ha någon i byggbranchen på plats i Harar men så är inte fallet. Istället består den praktiska delen av teamet av en fiskare, en bonde och en flygmekaniker. Oj det där låter inte bra kanske du tänker. Men så illa är det faktiskt inte. Jo om du mäter efter europeisk standard så finns det väl en del att anmärka på våra tappra försök att hålla ihop vårt hus. Men nu befinner vi ju oss i Etiopien som tur är. Visst är det bra om det ser snyggt ut men det viktiga är ju att det fungerar.

Idag är en sådan dag då alla har gett sej in på praktiska uppdrag. Katrine och Erik fixar Strandbergs badrum som luktade allt annat än hallon. Tjejerna har hamnat i en målarhysteri och åker skytteltrafik mellan färgshopparna och själv har jag och Teshome som arbetar hos oss som vakt satt upp stuprännan igen fast inte lika rakt som innan den rasade.

Tur att tvättlinan dämpade fallet

Uppe igen dock inte helt rakt. Tack för hjälpen Teshome

Den lilla tomattjuvens flyktväg

Det kommer att se bra ut i eftermiddag

Vi hörs!


RSS 2.0